Metallinetsimen ominaisuuksien säätövalikot.

Laitteen valikkojen toiminta.

Näissä saattaa olla kirjoitus virheitä ja virheitä joita on tullut asiaa ymmärtämättömyydestä. 
Niitä korjataan jos huomataan selviä virheitä, toivottavasti ainakin joskus.

Nuo valikot ovat hieman sekavia, näin aluksi, ja niistä ei oikein ilman tuota laitetta saa mitään tolkkua. Kuitenkin noita säätöjä löytyy ihan vaikka kuinka paljon. Ilman kokemusta näistä on hieman vaikea sanoa mitään, varmaa ainakaan, mutta eiköhän niidenkin tarkoitus ja mahdollisuudet selviä ajan kanssa ja kokemuksen karttuessa.

Edellisellä sivulla jo tuli käytyä nuo valmiiden ohjelmien valikot läpi. Tällä sivulla olisi tarkoitus käydä läpi laitteessa olevien asetusten muuttamista ja ominaisuuksien muokkaamista. 
Kun ohjelmista mennään käsisäätöön tulee ensiksi ilmoitus "VALMIS ETSINTÄÄN", ja laite on valinnut joko edelliset asetukset, tai tehdas asetukset. Tämä valinta on myös muutettavissa valikoista, ettei aina käynnistettäessä tarvitse asettaa uudelleen omia asetuksiaan. 
Näyttöön ilmestyy normaali etsintäruutu. 


Kun painetaan "ENTER" vasempaan reunaan ilmestyy valikko:

DISKRIMINOI
HERKKYYS
ÄÄNI
OHJELMAT
ASETUKSET

Valikosta valitaan "SCROLL" nupilla "ASETUKSET" ja painetaan "ENTER". Valinnan jälkeen on valittavissa uusi valikko "SCROLL" nupilla.

DISKRIMINOI NÄYTTÖ
HERKKYYS MHP SÄÄTÖ
ÄÄNI TAAJUUS
OHJELMAT PARISTOT
ASETUKSET TAKAISIN

"NÄYTTÖ" on valittuna ja painetaan "ENTER"

DISKRIMINOI NÄYTTÖ KONTRASTI
HERKKYYS MHP SÄÄTÖ KIRKKAUS
ÄÄNI TAAJUUS  
OHJELMAT PARISTOT  
ASETUKSET TAKAISIN  

Nyt voidaan "SCROLL" nupilla valita "KONTRASTI" tai "KIRKKAUS", "ENTER" painikkeella hyväksytään valinta, säätö tapahtuu "SCROLL" nupilla kuten perinteisessä potikka säädössäkin. 
"KONTRASTI" säädön kanssa täytyy olla varovainen ettei säädä kontrastia siten että koko ruutu on vaaleana, sen jälkeen ei ole syytä painaa "ENTER" painiketta. Mitähän sen jälkeen tapahtuu kun ruutu on tyhjä, en edes uskalla kokeilla koska näytöllä ei näy mitään. No, tuota säätöä ei tarvitse edes muuttaa, mutta tuo varoitus kuitenkin.... Tuokin tuli selvitettyä, miten sen saa palautettua, sammutetaan laite ja painetaan samaan aikaan "ENTER" ja "PINPOINT" sekä kytketään virta päälle uudestaan, ilmestyy kielen valinta, ja seuraavaksi kysymys palautetaanko tehdas asetukset, vastataan siihen kyllä, jolloin laite palauttaa alkuperäiset asetukset. Ohjeessa tuo palautus oli kyllä toisella tavalla, joka tapa ei toimi ainakaan minun yksilössäni.
Säätö hyväksytään "ENTER" painikkeella, jonka jälkeen palataan edelliseen valikkoon jossa on "TAKAISIN" valittuna. Josta voidaan "SCROLL" nupilla valita uudelleen "NÄYTTÖ" ja sieltä "KIRKKAUS".
"KIRKKAUS" säätö vaikuttaa näytön valaistukseen, yleensä saa olla pienimmillään eli 0, jolloin ei paristot tyhjene turhan nopeasti. Päivänvalossa ei tuota pienintä säädön asetusta muuten oikein huomaa, mutta tuolle näytölle ilmestyy tuo lampun kuva kun taustavalaistus on käytössä. Hämärässä ihan käyttökelpoinen säätö.
Säätö hyväksytään "ENTER" painikkeella, jonka jälkeen palataan edelliseen valikkoon jossa on "TAKAISIN" valittuna.

DISKRIMINOI NÄYTTÖ
HERKKYYS MHP SÄÄTÖ
ÄÄNI TAAJUUS
OHJELMAT PARISTOT
ASETUKSET TAKAISIN

Seuraavaksi valitaan "MHP SÄÄTÖ

DISKRIMINOI NÄYTTÖ
HERKKYYS MHP SÄÄTÖ
ÄÄNI TAAJUUS
OHJELMAT PARISTOT
ASETUKSET TAKAISIN

Säätö hyväksytään "ENTER" painikkeella, jonka jälkeen valikon oikealle puolelle ilmestyy pystypalkki, ja lukema joka kertoo tuon asennon. Eli tuo palkki on, säädöstä riippuen, alaosa tumma ja yläosa vaalea. Koko palkki vastaa 100 joka lukema on ylhäällä ja 0 alhaalla, säätö tapahtuu "SCROLL" nupilla ja haluttu kohta "ENTER" painikkeella.
"MHP SÄÄTÖ" oletusasetus on 50 joka varmaankin on sopiva useimmille maaperätyypeille. Jos ei säätö ole kohdallaan, aiheuttaa se tutkasimulointiin värähtelevän kuvan ja ID-asteikolla toistuvia 0 kohteen esiintymisiä. Paras maahäiriöpoistotaso saavutetaan paikalla jossa ei ole metallia maan sisässä, sellaisella paikalla nostetaan ja lasketaan etsintäkelaa ja samalla etsitään "SCROLL" nupilla kohta asteikosta jossa vähiten kohteita ilmestyy ID-asteikolle ja äänen muutos on pienin. 
Säätö hyväksytään "ENTER" painikkeella, jonka jälkeen palataan edelliseen valikkoon jossa on "TAKAISIN" valittuna.

Säädön voi tehdä myös toisella tavalla. Säädetään "HERKKYYS", " HERK TA PAIK" (HERKkyys TArkka PAIKannuksessa) lukemaan 8, ja lasketaan etsintäkela metallittomaan paikkaan maahan. Jos nyt äänen voimakkuus kasvaa pienennetään maahäiriönpoistoa, ja jos ääni hiljenee lisätään maahäiriönpoistoa.

Seuraavaksi valitaan "TAAJUUS", "ENTER" painikkeella.

DISKRIMINOI NÄYTTÖ  MATALA
HERKKYYS MHP SÄÄTÖ  KESKI
ÄÄNI TAAJUUS  KORKEA
OHJELMAT PARISTOT  
ASETUKSET TAKAISIN  

Tällä valinnalla muutetaan etsimen etsintätaajuutta. Käytössä normaalisti "KESKI" taajuus eli 6250Hz. Jos sattuu että jokin aiheuttaa jossain tilanteessa häiriötä etsimiseen, voi tuota taajuutta muuttaa joko alaspäin "MATALA" eli 6097Hz tai ylöspäin "KORKEA" eli 6410Hz. Valinnan hyväksyminen tapahtuu taas "ENTER" painikkeella. Tuo valinta ei ole voimassa ennen kuin painiketta on painettu, ja jälleen palataan edelliseen valikkoon jossa on "TAKAISIN" valittuna. 
Siitä seuraavaksi voidaan valita "SCROLL" nupilla kohta "PARISTOT" jolloin ilmestyy seuraavankaltainen valikko.

DISKRIMINOI NÄYTTÖ  LADATTAVAT
HERKKYYS MHP SÄÄTÖ  ALKALI
ÄÄNI TAAJUUS  
OHJELMAT PARISTOT  
ASETUKSET TAKAISIN  

Tämä valinta on tuota paristojen näyttöä varten näyttöruudulla. Kun vaihdetaan paristot akkuihin, tai päinvastoin, on tätä valintaa muutettava vastaamaan käytössä olevia. "ALKALI" tarkoittaa yleensä paristoja. Paristojen täynnä olemista vastaa jännite 13,2V, joka näytetään ruudulla täytenä pariston kuvana eli kokonaan tummana. Kun taas paristot ovat tyhjät, sitä vastaa jännite 8,5V ja pariston kuva ruudulla tyhjä, eli kokonaan vaalea. Kun taas akuilla "LADATTAVAT" tuo täysi varaus vastaa jännitettä 10,8V, joka akkujen tapauksessa näytetään ruudulla täytenä, ja tyhjä samaa kuin paristoilla 8,5V. Johtuu siitä että noiden ladattavien akkujen jännite on pienempi kuin paristoilla, mutta virran antokyky on suurempi. Akkujen varaustilan riittävyydessä verrattuna paristoihin ei ole mainittavaa eroa, akut voi ladata uudelleen vaan paristoja ei. Hyväksytään "ENTER" painikkeella, jonka jälkeen palataan edelliseen valikkoon jossa on "TAKAISIN" valittuna ja uudelleen painettaessa palataan edelliseen valikkoon.

DISKRIMINOI
HERKKYYS
ÄÄNI
OHJELMAT
ASETUKSET

Valikosta valitaan "OHJELMAT" ja hyväksytään "ENTER" painikkeella jolloin tuon valikon oikealle puolelle ilmestyy uusi valikko:

DISKRIMINOI MAAPERÄ
HERKKYYS VALINTOJA
ÄÄNI PALAUTA
OHJELMAT TALLENNA
ASETUKSET TAKAISIN

Valikosta hyväksytään "ENTER" painikkeella "MAAPERÄ", jolloin tuon valikon oikealle puolelle ilmestyy uusi valikko:

DISKRIMINOI MAAPERÄ SISÄMAA
HERKKYYS VALINTOJA MERENRANT
ÄÄNI PALAUTA  
OHJELMAT TALLENNA  
ASETUKSET TAKAISIN  

Tässä valinnassa valitaan sopiva maaperän tyyppi etsintäalueelle, joko normaali sisämaa tai kostea merenranta.
Asettaa laitteen maahäiriönpoistopiirin sopivaksi tietylle maaperälle. Etsintäolosuhteet vaihtelevat erittäin paljon paikan mukaan, niin nämä asetukset ovat vain pelkästään suuntaa antavia, ja on varmaankin ennen etsintää syytä suorittaa tuo maahäiriönpoiston säätö paikan mukaan, valikosta "ASETUKSET" ja "MHP SÄÄTÖ".
"SISÄMAA" Tarkoittaa yleisesti maaperää jossa etsitään, ei märkää tai sellaista aluetta jossa maahan on liuennut paljon metalleja.
"MERENRANT" tarkoitettu hiekka ja suolapitoiselle merenrannalle.

Valinta hyväksytään "ENTER" painikkeella jolloin palataan edelliseen valikkoon. Sieltä taas valitaan "VALINTOJA", "ENTER" painikkeella jolloin ilmestyy taas uusi valikko edellisten oikealle puolelle.

DISKRIMINOI MAAPERÄ OLETUSARVO
HERKKYYS VALINTOJA EDELLINEN
ÄÄNI PALAUTA KÄSIS POIS
OHJELMAT TALLENNA KÄSIS PÄÄLL
ASETUKSET TAKAISIN  

Tässä valinnassa valitaan asetukset jotka tulevat käyttöön käynnistettäessä etsin. Valitaan "SCROLL" ja hyväksytään "ENTER" joka samalla sammuttaa oikeanpuoleisen valikon. 
"OLETUSARVO" Etsin asettaa alkuperäiset tehtaan oletusasetukset aina käynnistettäessä laite.
"EDELLINEN" Jos "KÄSIS PÄÄLL" on käytössä, niin etsin käynnistyy asetuksilla, jotka oli käytössä kun se sammutettiin. Valinta mahdollistaa hyvinkin paristojen säästämisen, koska etsin voidaan sammuttaa kaivamisen ajaksi ja se käynnistyy uudelleen samoilla asetuksilla, eikä säätöjä tarvitse tehdä uudelleen.
"KÄSIS POIS" Kytkee käsisäätömahdollisuuden pois käynnistyksessä, ja kun etsin käynnistyy niin aloitusvalikkoon tulee valinnat tehtaan oletussäätöihin sekä käyttäjän omiin talletettuihin säätöihin.
"KÄSIS PÄÄLL" Kytkee avausvalikon pois käytöstä, jolloin etsin käynnistyy suoraan etsintätoimintoon, ilman mitään valikkoja. Valikkoihin pääsee myös tästä tilasta painamalla "ENTER".

Valinta hyväksytään "ENTER" painikkeella jolloin palataan edelliseen valikkoon. Sieltä valitaan "PALAUTA", "ENTER" painikkeella jolloin ilmestyy taas uusi valikko edellisten oikealle puolelle.

DISKRIMINOI MAAPERÄ  KOLIK SISÄM
HERKKYYS VALINTOJA  KAIKKI MET
ÄÄNI PALAUTA  KOLIK RANTA
OHJELMAT TALLENNA  KÄYTTÄJÄ 1
ASETUKSET TAKAISIN  KÄYTTÄJÄ 2

Tässä valikossa voi palauttaa käyttöön kaikki ennen asetetut asetukset kolme valmistajan ennalta asettamaa, sekä kaksi käyttäjän tallettamaa laitteen asetuksien kokonaisuutta. 

Palautettava valinta hyväksytään "ENTER" ja palataan edelliseen valikkoon jossa on valittuna "TAKAISIN".

Valikosta valitaan "TALLENNA" ja painetaan "ENTER" taas ilmestyy oikealle uudet valinnat.

DISKRIMINOI MAAPERÄ  KÄYTTÄJÄ 1
HERKKYYS VALINTOJA  KÄYTTÄJÄ 2
ÄÄNI PALAUTA  
OHJELMAT TALLENNA  
ASETUKSET TAKAISIN  

Tässä voidaan tallettaa etsimessä voimassa olevat säädöt vaihtoehtoisesti kahteen muistipaikkaan josta ne on palautettavissa tarvittaessa.

Talletuspaikka hyväksytään "ENTER" ja palataan edelliseen valikkoon jossa on valittuna "TAKAISIN", ja "ENTER" päästään takaisin ensimmäiseen valikkoon.

DISKRIMINOI
HERKKYYS
ÄÄNI
OHJELMAT
ASETUKSET

Valikosta valitaan "ÄÄNI" ja hyväksytään "ENTER" painikkeella jolloin tuon valikon oikealle puolelle ilmestyy taas uusi valikko:

DISKRIMINOI  DISKRIMINOI
HERKKYYS  HILJ ETSINTÄ
ÄÄNI  ÄÄNIVALINTA
OHJELMAT  
ASETUKSET  TAKAISIN

Äänivalinnat vaikuttavat laitteen antamiin äänimerkkeihin ilmaistuista esineistä. "DISKRIMINOI" valittuna painetaan "ENTER".

DISKRIMINOI  DISKRIMINOI  TA PAIK POIS
HERKKYYS  HILJ ETSINTÄ  TA PAIK PÄÄL
ÄÄNI  ÄÄNIVALINTA  AMHP POIS
OHJELMAT     AMHP PÄÄL
ASETUKSET  TAKAISIN  

Valinnat kytkevät päälle tai pois päältä äänierottelun, tarkkapaikannuksessa ja automaattisella maahäiriönpoistolla tehtävällä etsinnällä. Tuo äänierottelu erottelee äänen korkeudella eri metallit toisistaan. Sama ominaisuus kuin ID-asteikolla, mitä korkeampi ääni sitä ylempänä tuolla asteikolla. Äänierottelun täytyy asettaa erikseen tarkkapaikannukselle ja automaattiselle maahäiriönpoistolle tehtävälle etsinnälle.
"TA PAIK POIS" Äänierottelu tarkkapaikannuksessa pois käytöstä.
"TA PAIK PÄÄL" Äänierottelu tarkkapaikannuksessa käytössä.
"AMHP POIS" Äänierottelu automaattisella maahäiriönpoistolla pois käytöstä.
"AMHP PÄÄL" Äänierottelu automaattisella maahäiriönpoistolla käytössä. 

Valinta hyväksytään "ENTER" ja palataan edelliseen valikkoon jossa on valittuna "TAKAISIN". Valitaan "HILJ ETSINTÄ" ja painetaan "ENTER".

DISKRIMINOI  DISKRIMINOI  POIS
HERKKYYS  HILJ ETSINTÄ  PÄÄLLÄ
ÄÄNI  ÄÄNIVALINTA  
OHJELMAT     
ASETUKSET  TAKAISIN  

Tässä voidaan vaimentaa virityskynnyksen aiheuttama taustaääni, kun hiljainen etsintä on päällä, ilmaisin on täysin hiljainen, äänisignaali kuuluu ainoastaan havaitusta metalliesineestä. Kun hiljainen etsintä on pois käytöstä, kuuluu ilmaisimesta jatkuva taustaääni, eli hiljainen melko korkea ääni. Kun säädetään "HERKKYYS" "VIRITÄ" säädöllä herkkyyttä, tuo hiljainen etsintä kytkeytyy pois.

Valinta hyväksytään "ENTER" ja palataan edelliseen valikkoon jossa on valittuna "TAKAISIN". Valitaan "ÄÄNIVALINTA" ja painetaan "ENTER".

DISKRIMINOI  DISKRIMINOI  ANALOGINEN
HERKKYYS  HILJ ETSINTÄ  DIGITAALI
ÄÄNI  ÄÄNIVALINTA  
OHJELMAT     
ASETUKSET  TAKAISIN  

Valinnalla valitaan automaattisella maahäiriönpoistolla miten tuo laitteen antama äänisignaali muodostuu. 
"ANALOGINEN" tarkoittaa sitä että tuo äänisignaali muodostetaan suoraan etsimen vastaanottopiiristä. Signaalin taso muuttuu sen mukaan miten syvällä tuo esine on. Samalla se voi harhauttaa, kun isosta esineestä syvällä muodostuu saman tasoinen signaali, kuin pienestä esineestä pinnassa.
"DIGITAALI" tarkoittaa sitä että tuo havaittu esine antaa samantasoisen äänimerkin, oli sitten pinnassa tai syvällä. Toisaalta auttaa esineen havaitsemisessa, mutta ei anna mitään muuta tietoa esineestä.

Valinta hyväksytään "ENTER" ja palataan edelliseen valikkoon jossa on valittuna "TAKAISIN" ja uudelleen painettaessa "ENTER" palataan ensimmäiseen valikkoon. 

DISKRIMINOI
HERKKYYS
ÄÄNI
OHJELMAT
ASETUKSET

Valikosta valitaan "HERKKYYS" ja hyväksytään "ENTER" painikkeella jolloin tuon valikon oikealle puolelle ilmestyy taas uusi valikko:
Etsimen herkkyyssäädöt eri signaaleille ja ilmaisuille.

DISKRIMINOI  HERK AMHP
HERKKYYS  HERK TA PAIK
ÄÄNI  VIRITÄ
OHJELMAT   
ASETUKSET  TAKAISIN

"HERK AMHP" Herkkyys automaattisella maahäiriönpoistolla. 
Säädetään äänisignaalin ja ID-ilmaisun herkkyyttä automaattisella maahäiriönpoistolla etsittäessä. Valikon oikealle puolelle ilmestyy palkki jossa alaosa on tumma ja yläosa vaalea sekä lisäksi säätöä osoittava lukema. Säädetään "SCROLL" nupilla ja haluttu kohta hyväksytään "ENTER". Herkkyyden tulisi olla mahdollisimman korkea, ilman että ilmaisin antaa virheilmaisuja. Säädöllä ei ole vaikutusta näytön TUTKA-simulointiin eikä tarkkapaikannuksen äänitasoon.
"HERK TA PAIK" Herkkyys tarkkapaikannuksessa.
Säädetään herkkyyttä tarkkapaikannuksessa, kun tämä on valittu, etsin siirtyy automaattisesti tarkkapaikannustilaan. Samoin kuin edellisessäkin kohdassa, ilmestyvät tuo palkki ja lukema valikon oikealle puolelle. Säädetään "SCROLL" nupilla ja haluttu kohta hyväksytään "ENTER". Tämä säätö vaikuttaa myös TUTKA-simulointiin näytöllä.
"VIRITÄ" Vaikuttaa laitteesta kuuluvaan taustaääneen. Valittaessa tuo "VIRITÄ" niin etsin kytkee "HILJ ETSINTÄ" tilan pois päältä, jolloin tuon taustaäänen myös kuulee. Haluttu taso hyväksytään "ENTER" sen jälkeen tuo äänitaso kuuluu koko ajan ellei sitä hiljennetä tuolta toisesta valinnasta kytkemällä "HILJ ETSINTÄ" tila taas päälle.

Valinnat hyväksytään "ENTER" ja valitaan "TAKAISIN" ja painettaessa "ENTER" palataan ensimmäiseen valikkoon. 

DISKRIMINOI
HERKKYYS
ÄÄNI
OHJELMAT
ASETUKSET

Valikosta valitaan "DISKRIMINOI" ja hyväksytään "ENTER" painikkeella jolloin tuon valikon oikealle puolelle ilmestyy uusi valikko:

DISKRIMINOI ASETA
HERKKYYS OPI HYLKÄÄ
ÄÄNI OPI HYVÄKSY
OHJELMAT MUOKKAA
ASETUKSET TAKAISIN

Valitaan "ASETA" ja hyväksytään "ENTER".

DISKRIMINOI ASETA  
HERKKYYS OPI HYLKÄÄ  
ÄÄNI OPI HYVÄKSY  
OHJELMAT MUOKKAA  
ASETUKSET TAKAISIN VALMIS

Nyt ilmestyy teksti "VALMIS" valikon oikealle puolelle. Rullausnupilla voidaan nyt muuttaa diskriminointi asetusta joka näkyy tuon ID-asteikon alapuolella. Toimii vastaavalla tavalla kuin perinteinen diskriminointisäädin. Tuo ID-asteikon alapuolella näkyvä palkki kasvaa oikealle käännettäessä, ja pienenee vasemmalle käännettäessä. Samaan aikaan kun hylätyksi tarkoitettua näytettä liikutellaan kelan vaikutusalueella, ja nostetaan samalla nupista diskriminointi tasoa, kun se ei enää aiheuta signaalia on diskriminointitaso kohdallaan. Hyväksyminen tapahtuu painamalla "ENTER". Jonka jälkeen diskriminointi asetus on lukittu säädettyyn kohtaan, ja palataan edelliseen näyttöön.

DISKRIMINOI ASETA
HERKKYYS OPI HYLKÄÄ
ÄÄNI OPI HYVÄKSY
OHJELMAT MUOKKAA
ASETUKSET TAKAISIN

Nyt voidaan valita rullausnupilla oikeanpuolisesta valikosta mikä tahansa vaihtoehto ja hyväksyä "ENTER" tai jos painaa suoraan "ENTER" niin oikeanpuoleinen valikko häipyy.

DISKRIMINOI
HERKKYYS
ÄÄNI
OHJELMAT
ASETUKSET

Taasen ollaan vasemmassa valikossa, josta voidaan taas valita rullausnupilla vaihtoehto ja hyväksyä "ENTER" tai jos painetaan suoraan "ENTER" niin tuokin valikko häipyy ja ollaan takaisin etsintänäytössä.


 

[Takaisin]

Kotisivulle