Metallinetsimen valmiit etsintäasetukset ja -valikot.

Tuota ohjetta selasin ja päätin aloittaa alusta. No alussa oli tietenkin sisällysluettelo, siitä mitä ohjeita tuo paperinippu pitää sisällään.

C.SCOPE NEWFORCE R1 pikaohje. Ensimmäinen kohta, jossa oli tuo mitä jo edellisellä sivulla esittelin, eli kokonpano. Siihen vielä huomautus että tuo kelan johto tulee asettaa varressa olevaan uraan, ja jättää hieman löysää tuonne kelanpuoleiseen päähän, jotta tuota varren kulmaa voi muuttaa kelaan nähden. Johto kyllä pysyy tuolla urassa melko hyvin, mutta sen voi varmistaa vielä teipillä tai nippusiteellä. Mieluimmin sellaisella nippusiteellä jossa ei ole metallista lukitusta.

Johdon kiinnitys alimmaisen varsiosan uraan.

Seuraavaksi tuon C.SCOPE NEWFORCE R1 etsimen valikkojen kielen valinta. Tästä voidaan olla taas montaa eri mieltä, joku voi olla sitä mieltä ettei tuota valintaa edes tarvita. Kuitenkin se on jokaisen henkilökohtainen asia, ja myös tuo mahdollisuus on ainakin tässä mallissa olemassa, käyttää sitä sitten tai ei. Tuo valintalista saadaan näkyviin painamalla samaan aikaan sekä "PIN POINT" että "ENTER" painikkeita ja vielä kiertämällä oikeanpuolisesta nupista virta päälle. Muutaman sekunnin kuluttua ilmestyy alla oleva valikko.

Kielen valinnat. Vasemmalla "SCROLL" nupilla valitaan ja "ENTER" painikkeella hyväksytään valinta. Sen jälkeen ilmestyy vielä kysymys "PALAUTETAANKO TEHDASASETUKSET" ja siihen vaihtoehtoiset vastaukset "KYLLÄ" tai "EI", ne voi palauttaa tai ei, riippuen tilanteesta. Esimerkiksi, jos tuo kontrasti on tullut säädettyä täysin nollaksi, niin tällä saadaan sekin palautettua alkuperäiseen arvoonsa eli 7. Nyt voi laitteen sammuttaa oikeanpuolisesta nupista. Tuota kielen valintaa ei tarvitse tehdä kuin kerran, sen jälkeen se on automaattisesti käytössä kun laite käynnistetään.  Käytössä olevan kielen voi vaihtaa koska tahansa edellä kuvatulla tavalla. 

Alkukäynnistyskuva ruudulla viipyy hetken, ja seuraavaksi ilmestyy valinta jossa voi valita joko valmiit ohjelmat tai käsisäädön.

Valinta tehdään vasemmalla nupilla, käytetään valintaa "OHJELMAT" ja hyväksytään "ENTER" painikkeella.

Seuraavassa ruudussa on valikko jossa esivalittuna on ohjelma, jolla voi etsiä kolikoita sisämaasta. "KOLIK SISÄM" valinta tarkoittaa valmiita asetuksia jotka on laitteen muistiin asetettu valmiiksi. Muita vaihtoehtoja "KAIKKI MET." eli kaikki metallit, ja "KOLIK RANTA" joka on suolaisen meriveden ja kostean rannan asetukset. Lisäksi on vielä varattu käyttäjälle kaksi paikkaa, joihin voi itse tallettaa laitteeseen tekemiään etsintäasetuksia. Kun nyt valitaan näytössä näkyvä valinta on tuo laite valmis etsintään jonka se myös ilmoittaa ruudullaan.

ERI ETSINTÄOHJELMIEN TEHDASASETUKSET. 
KÄYTTÄJÄ 1
ja 2 käyttäjän ohjelmoitavissa.

 

Ohjelmat

Valinta KOLIK SISÄM KAIKKI MET KOLIK RANTA KÄYTTÄJÄ 1 KÄYTTÄJÄ 2
DISKRIMINOI 0,1,2 0 0...5,10    
HERK AMHP 14 14 12    
HERK TA PAIK 14 14 12    
ÄÄNI DISKRIMINOI TA PAIK POIS TA PAIK PÄÄLL TA PAIK POIS    
AMHP POIS AMHP PÄÄLL AMHP POIS    
HILJ ETSINTÄ POIS PÄÄLL PÄÄLL    
ÄÄNIVALINTA ANALOGINEN DIGITAALI DIGITAALI    
TAAJUUS MATALA MATALA MATALA    
MAAPERÄ SISÄMAA SISÄMAA MERENRANT    

 

Ja seuraavaksi tulee tuo näyttö jossa on ID asteikko, jonka alapuolella diskriminoidut eli estetyt ilmaisut näkyvät tummempina kohtina joista siis ei anneta ilmaisua, ja yläpuolella ilmaisimen löytämä kohde osoitetaan tummalla palkilla, sama esitetään numerona vasemmalla alhaalla. Tuossa alhaalla oleva lampun kuva osoittaa että taustavalo on käytössä. Seuraavana osoitetaan että etsinkela on 25 senttiä halkaisijaltaan ja sen alapuolella paristonkuva joka näyttää paristojen varaustilan. Oikeassa alareunassa on vielä tuo laitteen vastaanottaman signaalin esitys graafisessa muodossa, tutkasimulointi.

Etsintä tapahtuu pitämällä tuota etsinkelaa noin 1-3 sentin korkeudella maasta, ja liikuttamalla tuota varren päässä olevaa kelaa rauhallisin liikkein oikealta vasemmalle ja takaisin. Samalla kävellään etsittävällä alueella lyhyin askelin, siten että ilmaisimen kela pyyhkii koko etsittävän alueen. Kun sitten ilmaisin antaa äänimerkin, niin saattaa olla että maan sisässä on jotain metallia. Ennen kuin kaivaa kuopan, on syytä varmistaa tuo paikka muutamaan kertaan, niin että myös seuraavilla liikuttelukerroilla saa tuosta samasta paikasta tuon äänimerkin. Jos vieläkin tuo ääni kuuluu samoilta kohdilta niin siirretään tuo ilmaisimen kela pois tuosta paikasta ja painetaan "PIN POINT" painiketta, sekä yritetään uudelleen pitämällä painike pohjassa. Silloin tuo ilmaisimen antama ääni on voimakkain, juuri kun ilmaisimen kela on maassa olevan esineen yläpuolella. Ristikkäin liikutettaessa etsimen kelaa, voidaan määrittää paikka melko tarkkaan etsintäkelan keskelle. Sen jälkeen voi kaivauksen aloittaa ja katsoa mitä on löytynyt.

[Takaisin] [Etsimen säätövalikot]

Kotisivulle