Metallinetsintä.

Metallinilmaisin tai miinaharava, piippari yms. tuntuu löytyvän jos jonkin kaltaista nimitystä.

Tuon tapaisesta laitteesta olen ollut jo jonkin ajan kiinnostunut, eli n.40v. Joskus jopa yritin tuollaista rakennellakin, jotain pientä joka ei loppujen lopuksi toiminutkaan. Kun jäin pois työstä, niin nettiä selatessani taas jossain vaiheessa törmäsin sivuille, jossa oli puhetta metallinilmaisimesta. Kiinnostuksen vuoksi siinä jäin miettimään että, voisiko sellaisen hankkia, ja olisiko sille myös jotakin käyttöä. Tuosta käytöstä voidaan olla taas montaa eri mieltä. Loppuvuodesta 2007 tuota mietiskelin ja päädyin sellaisen hankintaan. Siinä tuli eteen monta kysymystä ja ominaisuutta mitä siltä kaipaisin. Kaikenkaltaista tuli harkittua, merkkiä jos toistakin. Kaiken päälle vielä tuo hintapuolikin, kun haitari on tuollaisesta vajaasta 100€ ....ylöspäin, vaikka mihin, niin valitse siitä sitten, ja ominaisuuksiakin löytyy melkeinpä mitä tahansa. Jopa tuollainen jota voi kauko-ohjata kuin radio ohjattavaa autoa. Taitaapa olla jo kehitetty jonkin harrastajan toimesta laite, joka itsekseen etsii ja jopa kaivaa löytämänsä myös ylös. Mitähän tuollaisella tekisi jossain ryteikössä, ei niin kerta kaikkiaan mitään.
Olisi sitä myös voinut ruveta kehittelemään omaa mallia, vaan olisiko se ollut sellainen mitä ominaisuuksia siihen olisi halunnut, se olisi varmaankin hieman pitkä projekti. Ensiksikin suunnittelu ja sen jälkeen valmistus vain huomatakseen että jokin on pielessä ja ei kun uusiksi. Tuo metallien etsintä taitaisi muuttua pöydän ääressä tuhertamiseksi. Senpä vuoksi etsin netistä valmiita laitteita.
Valintaan varmaankin vaikuttaa tuo hinta ensimmäiseksi, ja siihen lisäksi muut ominaisuudet. Eikä varmaankaan kannata mitään halvinta edes ajatella, jos sillä meinaa myös jotain löytää. Tuon toteamuksen olen lukenut erittäin monelta sivulta. Sama on myös tuon takuun kanssa jos jotain ongelmia ilmenee. Mielestäni on helpompaa toimia kotimaisten kauppiaitten ja määräysten ja ehtojen mukaan, kuin ruveta hakemaan jotain takuuta jostain toiselta puolelta maailmaa, mikä on kokemusten mukaan lähes mahdotonta. On tietenkin myös toisenlaisia kokemuksia, eli kaikki on mennyt niin kuin pitääkin.
Noita sivuja selaillessani, ei oikein kotimaista myyjää tahtonut löytyä, ulkomaisia löytyi vaikka millä mitalla. Muutaman kyllä löysin kotimaisenkin, vaan suurin osa sivuista tarjoaa kaikkea muuta, konetta ja laitetta, vaan näitten metallinilmaisimien myynti tuntuu olevan sivuhomma, johon ei ole panostettu sitten alkuunkaan. Alempana muutama joista löysin kotimaisen myyjän sivut, joissa olisi jotain kaupattavaa.

Seuraava on tarkoitettu myyjille.
Koskaan et voi olla varma, kuka asiakas on. Saattaa olla kuka tahansa, joka kirjoittelee omista kokemuksistaan, vaikkapa nettiin, tai esimerkiksi tekee jotain juttua lehdille. Siinähän sitä mainosta liiketoiminnasta. 

Seuraavassa on linkkejä sivuihin joissa on yleisiä tietoja ja liikkeitä, joita olen löytänyt selatessani noita ilmaisimia käsitteleviä sivustoja.
Aarremaanalla.com foorumi on ollut myös hyvänä apuna ja tiedonlähteenä, jossa on käyttäjien kokemuksia eri ilmaisimista. Vaikka tuo keskustelu tuppaa menemään löytöjen esittelyksi, siitä huolimatta asiaakin löytyy eri ilmaisimista, aika paljon.
Metallinetsintä harrastuksena sivuilta löytyy myös harrastajille tarkoitettua tietoa, niin etsinnästä kuin välineistäkin, myös lainsäädännöstä ja määräyksistä.

Ilmaisimia kauppaavia liikkeitä.
Tosiaan, ilmaisimia myyviä liikkeitä ei netistä oikein tahdo löytyä, nimen omaan juuri kotimaisia, ja kun löytyy niin siellä on esillä joko muutama halpa malli, tai muiden tuotteiden seassa jokin yksi malli joltain valmistajalta. Sitäkin kehutaan niin ettei mitään muita ilmaisimia edes tarvita, tämä on juuri se mitä olet aina kaivannut. Todella ärsyttävää kun pitäisi hakea tietoja ko. laitteista. Mutta on myös muutama poikkeus joilta löytyy edes hieman valinnan varaa.

Villen kello, tuolla Vammalan seudulla, pitäisi olla liike jossa näytti sivujen mukaan olevan hyvä valikoima etsimiä. Lähetin sinne aikanani kyselyn (23.01 2008), vaan eipä sieltä vastausta ole ainakaan toistaiseksi kuulunut. 
T:mi Mac Gunell:in sivuilla on selitetty C.Scopen ilmaisimista eri malleja ja niitten ominaisuuksia. Ei halvin eikä kallein, vaan siltä väliltä. Näistä kahdesta kotimaisesta ainut joka suostui vastaamaan kysymyksiini, ja sai myös tilauksen.

C.SCOPE  valmistajan esittelysivut.

Omia kokemuksia ostamastani laitteesta. Alkaa täysin alkuihmettelystä ja ilman enempiä kokemuksia ko. kaltaisista laitteista.

C.Scope Newforce R1 Laitteen esittely.
Tilaus ja toimitus.  Juttua hankinnasta, tilauksesta ja tilauksen perille tulosta.
Kokoaminen. 
Ilmaisimen kokoonpano. 
Valmiit etsintävalikot. 
Etsimessä olevia eri mahdollisuuksia, etsintään erilaisissa paikoissa.
Etsimen säätövalikot. 
Etsimen valikot ominaisuuksien säätämiseen.

Mac Gunell sivuilta löytyy myös muuta asiaa metallin etsinnästä ja mahdollisten löytöjen aiheuttamista toiminnoista. Kun noissa historiallisissa paikoissa ei ilman lupaa saa edes etsintää suorittaa. Sen jälkeen jää vain oma mielikuvitus, missä voisi olla jotain löydettävää. 
Muissa maissa on eri määräykset kuin täällä armaassa Suomessamme, jossa on kaikki kiellettyä, mikä ei ole erikseen laissa sallittu. Tämä on tosiasia jolle ei kukaan voi mitään, ellei joku asianosainen satu katsomaan läpi sormien ja päättää olla näkemättä mitä tapahtuu, mikä taas on kateuden vuoksi lähes mahdotonta.

Ensimmäinen etsimen kanssa tehty etsintäkoe 11.02 2008.

 

Kotisivulle