Näin sinua huijataan

Kauppalehden nettisivulta : Tiistai 10.02.2009 klo 15:47 (päivitetty ti 16:13) olleen jutun mukaan.

Brittiläinen sanomalehti Daily Telegraph on listannut tavallisimpia rahahuijauksia, joihin ihmiset lankeavat. F-Securen tietoturva-asiantuntija on erityisen huolissaan sosiaalisissa verkoissa tapahtuvista identiteettivarkauksista.

- Huijarit ovat hyviä kohdistamaan [huijauksia] ihmisiin, jotka ovat usein yhteiskunnan kaikkein haavoittuvimpia, toteaa Iso-Britannian kilpailuviraston OFT:n (Office of Fair Trading) johtaja John Fingleton  Daily Telegraph-lehden verkkosivuilla   . 

F-Securen tietoturva-asiantuntija Erkki Mustosen mukaan Suomessa on moniin muihin maihin nähden hyvä tilanne, sillä täällä ihmiset ovat yleensä hyvin perillä sähköisistä huijauksista. Silti ongelmiakin on. Mustonen näkee suurimpana tulevaisuuden haasteena sosiaalissa verkostoissa tapahtuvat identiteettivarkaudet.

- Kansainvälisesti Facebook ja MySpace ovat suurimmat identiteettivarkaiden temmellyskentät. Suomalaissa palveluissa törmätään harvemmin tähän ilmiöön, mutta silloin tällöin identiteettivarkaita liikkuu myös kotimaisissa Habbo Hotellissa ja Irc-galleriassa, Mustonen sanoo.

Ole tarkkana - tässä kuusi käytetyintä keinoa, joilla sinun tiliäsi verotetaan.

 
Kuvan arpa ei liity lehden juttuun.  Hyväksyttävän mainonnan rajoilla tässäkin ollaan menossa.

1. "Olet voittanut palkinnon!!"

Tyypillisin huijaus vetoaa ihmisten mieltymykseen ilmaisesta matkasta palmujen alle. Palkintohuijaus jakaantuu kahteen laittomaan muotoon. Toisessa "palkintoon" pääsee käsiksi, jos maksaa ensin myöntäjälle pienen, "muodollisen" korvauksen. Tosin pienellä lukee, että maksu oikeuttaakin vasta arvontaan, ei palkintoon. Toinen malli edellyttää tuotteen tilaamista. vasta sen jälkeen palkinto voidaan myöntää.

 
Kuvan arpa ei liity lehden juttuun. Niinpä niin, pika-arvalla osallistut arvontaan ja VOIT voittaa.

2. Lottohuijaus

Tuhannet ihmiset kertovat päivittäin voittaneensa miljoonia erilaisissa arpajaisissa tai lotoissa. Kirjeissä vastaanottajaa kehoitetaan osallistumaan - eikä maksa paljoa! - mutta palkintoa ei todellisuudessa tietenkään ole. Huijauksiin osallistuvalta nyhdetään erilaisilla tavoilla lisää rahaa siinä vaiheessa, kun "megapalkinto" pitäisi luovuttaa. Käytetyimpien huijauslottojen kerrotaan sijaitsevan Espanjassa tai Kanadassa. Virallinen espanjalainen lotto El Gordo varoittaa, että jos sinulla ei ole kuponkia heiltä, et ole voinut myöskään mitään voittaa.

3. Nigerialaiskirjeet

Nigerialaiskirjeet ovat yksi tutkituimmista huijauksen muodoista Suomessa. Saat yhtäkkiä meiliä tuntemattomalta ihmiseltä, joka pyytää sinua auttamaan hänet diktatuurin ikeestä vapauteen. Hän tarvitsisi vain vähän rahaa... Kirjeitä on historiallisestikin tullut eniten Nigeriasta, mutta myös venäläinen versio tunnetaan.

4. "Tee maksusta töitä!"

Tämä huijaus on työttömyyden lisääntyessä kasvattanut suosiotaan. Tarjouksessa hehkutetaan helppoa pääsyä huomattaviin palkkioihin kevyellä kotiduunilla, jota voi tehdä silloin kuin se itselle sopii. Jos innostut ja annat rekrytoida itsesi, huomaat että kaikki myyntimateriaali maksaa sinulle itsellesi. Jos ostat ne, huomaat että palkansaamisen esteenä on oma kyvyttömyytesi... Tietysti on myös laillista etätyötä, joten aina jos pikapalkkiot alkavat houkutella, käytä aikaa taustojen selvittämiseen.

Esimerkkinä kaikenlainen verkostomarkkinointi. Osta tuotteita itsellesi kuukausittain, ja myy eteenpäin jos saat myytyä. Yleensä tuo on automaatti, jossa tuotteet tulevat automaattisesti ilman tilaamista, toki tuon toimituksen voi kieltää ja lopettaa itse haluamansa hetkenä. 

5. Sijoitushuijaus

Erilaiset sijoitushuijaukset tunnetaan "boiler room" -nimellä samannimisen elokuvan mukaan. Siinä tuntematon henkilö tarjoaa osakkeita tai osuuksia sijoituksissa, joita ei joko ole olemassa tai jotka ovat huomattavasti arvottomampia kuin mitä annetaan ymmärtää. Viranomaisten mukaan tätä huijauksen muotoa tarjotaan ensisijaisesti harjaantuneemmille sijoittajille, jotka siihen myös ylimielisyyttään silloin tällöin lankeavat.

Esimerkkinä WinCapita. Luvataan paljon tuottoa lyhyessä ajassa ja lopuksi menevät vielä sijoitetutkin.

6. Identiteettivarkaus

Sosiaalisissa medioissa liikkuvat identiteettivarkaat tekeytyvät kaveriksesi, jolloin he pääsevät käsiksi tietoihisi. Tämä ei tosin useinkaan tarkoita henkilökohtaista köyhtymistä, sillä kohteena ovat yritykset. Kun tietoja sopivasti yhdistellään, voidaan nopeasti tekeytyä toiseksi ihmiseksi. Facebookin ohella Linked In -palvelu on erityisen suosittu tietojenkalastelumesta, sillä siellä saa helposti selville laajojen ihmisryhmien täydellisen työhistorian.

Kauppalehti: Tiistai 10.02.2009


Löytyy vielä paljon muitakin ns. huijauksia jotka ovat lähes lain suojaamia.

Kytkykaupat.
Esimerkiksi puhelinoperaattoreiden kytkykaupat. Niissä myydään liittymä, johon tulee puhelin lähes ilmaiseksi. Maksu hoituu n.24kk aikana liittymän kk maksuna. Jos sattuu ettei puhelin toimi tai se katoaa, tuo operaattori ei ole vastuussa toimittamastaan puhelimesta. Puhelin voidaan viedä takuuhuoltoon merkkiliikkeeseen jossa väitetään että, puhelimen vauriot on itse aiheutettuja, eikä takuu korvaa. Kädessä on sen jälkeen toimimaton puhelin tai jos se on kadonnut niin ei ole puhelinta lainkaan. ON JÄLJELLÄ VAIN KK MAKSUT. Tuota sopimusta ei saa purettua, ei sitten millään. Ainoa toimiva on sosiaalinen peruste, työttömyys tai vastaava. Sonerasta kokemuksia.

Soittoääniklubit. (Teksti Zedin sivulta) Kirjakerhot, musiikkiklubit ja elokuvakerhot ym.ym.
Miten Zed Plus ja Club zed toimivat?
Zed Plus ja Club zed ovat kestotilauksia. Zed Plus maksaa 12 euroa ja Club zed 10 euroa neljältä viikolta. Vähimmäislaskutuksemme on yksi kausi. Club zedissä saat 40 ja Zed Plussassa 50 krediittiä, joilla voit ostaa haluamiasi Zedin tuotteita. Zed Plussassa voit lisäksi ladata aivan kaikkia Zedin myymiä pelejä. Lähetämme tiedon uuden 4 viikon tilausjakson uusiutumisesta matkapuhelimeesi. Veloitukset peritään kätevästi operaattorisi puhelinlaskulla. Jos haluat lopettaa palvelun, lähetä viesti "Sulje" numeroon 173317 (Club zed) tai numeroon 17235 (Zed Plus) tai vastaa ”Sulje” mihin tahansa viestiin, minkä olet meiltä saanut.
Kuinka liittyä Zedin klubeihin?
Zedin tuotteisiin voit tutustua helposti internetissä, lehtimainoksissamme, televisiossa sekä muissa medioissa.
Valitse tuote, lue käyttöehdot (sekä vahvista lupa liittymän omistajalta)
Lähetä tekstiviesti annettuun lyhytnumeroon (esim. 17235) sekä tuotteen koodi 
Vastauksena saat tuotteen lisäksi 2-5 (operaattorista riippuen) vahvistus- ja infoviestiä
Saat 4 viikon kuluttua 2 vahvistusviestiä uuden laskutusjakson alkamisesta. Mikäli et peru (sulje) palvelua, asiakkuus jatkuu sellaisenaan.

[ Takaisin ]