Kotisivu  Elektroniikka sivulle   

Vaihtovirtalaturin kytkentä.


Vaihtovirtalaturin leikkauskuva.

Joskus taannoin tuli eteen sellainen juttu, että piti korjata jokin laturi, kun se ei millään suostunut lataamaan akkua. Siinä selvitellessä tuli mielen että voisi vaikka piirtää muutaman kuvan vaihtovirtalaturista ja samalla kytkentäkuvan vaihtovirtalaturin kytkennästä.

Palautettakin on tullut näistä sivuista, kiitokset palautteesta kaikille lähettäjille.
Kuvissa käyttämäni liitinmerkinnät perustuu joihinkin omiin muistiinpanoihini, em. hommassa, kun pienessä pakkasessa, ulkona illan hämärissä niitä tein, niin saattaa olla etteivät ne pidä aivan paikkaansa. Kuitenkin homma silloin onnistui ja laturi toimii yhä tänä päivänä.

Liitinmerkinnöistä yleisesti.
Puhutaan siitä ja siitä standardista ja normista, että jokin laite on tehty sen mukaan. Niinpä niin, olisi sitten ihan kiva jos kaikki sitten olisivat käyttäneet juuri sitä samaa standardia ja normia aikojen alusta tähän päivään, kaikki olisi tehty samalla tavalla. Sehän olisi yksinkertaista. Mutta nythän on sitten niin, että vähän kaikilla valmistajilla on omat muunnelmansa joka standardista ja niitä noudatetaan ja tehdään uusia versioita ja täydennyksiä. Saksalaisilla on omansa, Englantilaisilla on omansa, Ranskalaisilla on omansa, ja Italialaisilla ja Amerikkalaisilla on omansa. Sitten vielä Japanilaiset merkinnät. Kaikilla on kuitenkin joitain yhteisiä merkintöjä, riippuen paikasta ja siitä, milloin ja mitä standardia on milloinkin käytetty. Toisin sanoen merkinnät saattavat olla lähes mitä tahansa merkkejä, kytkennät kuitenkin ovat lähes vastaavia, riippuen käytetyistä osista ja niiden ominaisuuksista.

Liitin merkintöjä laturille. Tämä osoittaa suhteellisen hyvin sen sekasotkun joka on kaikenlaisissa liitinmerkinnöissä.

Lataus ja käynnistysvirtapiiri.  Periaatekuva.

Laturin vaihto. Asiaa tasavirtalaturin vaihtamisesta vaihtovirtalaturiin.

MF-35 traktorin sähkökytkentäkaavio laturin muutoksen jälkeen.

Henkilöauton perävaunun pistorasian liitinmerkinnät. Lisätty testerin kytkentä ja juttua kärryjen valoista.

Tässä täytyy sanoa että kaikki ovat tietenkin vastuussa omista tekemisistään, ja jollei omat taidot riitä, on syytä kääntyä alan ammattilaisten puoleen. Eli kirjoittaja ei ota vastuuta muitten tekemisistä, vaikka joitain vinkkejä kirjoitteleekin.

Kaavio 1   Kaavio 2    Kaavio 3   

Kotisivu  Elektroniikka sivulle