Kotisivu  Elektroniikka sivulle    V Laturi alkusivu

Kuva 1.

Kytkennässä on normaali vaihtovirtalaturi jossa on erillinen jännitesäädin.
BAT - napa on yleensä laturin rungossa ja voi olla myös erillinen ruuvi - johdinta varten
Akusta tulee paksu johdin laturin BAT tai + napaan ja virtalukon napaan 30.
Laturin D+ napa liitetään säätimen D+/61 napaan, josta samasta lähtee johdin latauksen merkkivalolle. Merkkivalon toinen napa on kytketty virtalukon napaan 15/54. siihen tulee jatkuva jännite kun virtalukko on "virta päällä" asennossa.
Laturin DF napa kytketään säätimen DF napaan.
Säätimen B- napa kytketään runkoon tai johtimella laturin BAT- napaan.
Säätimen 51 napa kytketään virtalukkoon napaan 15/54. Virtalukon "virta päällä" asennossa jatkuva jännite.

 

Laturista pieni ja suppea toimintaselostus.

Varsinaisessa laturissa on ensiksikin tuo runko, johon on tehty kolmivaiheinen käämitys 120 asteen välein. Sen sisällä on pyörivä osa jota kiilahihna pyörittää , tuohon pyörivään osaan on käämitty myös käämitys ja siihen johdetaan tasavirta, hiilien välityksellä, jolloin saadaan aikaan siihen pyörivään osaan magneettikenttä. Magneettikenttä taasen on jaettu hammastuksella niin että saadaan vaihteleva magneettikenttä noihin kiinteässä osassa oleviin käämeihin. Kun nyt tuo pyörivä osa pyörii, ja samalla magneettikenttä vaihtelee kiinteän osan käämeissä, niin samalla se aiheuttaa niihin käämeihin jännitteen jonka suuruus riippuu tuon magnetoimisvirran voimakkuudesta joka kulkee hiilien kautta. Käämeistä tulee siis vaihtovirtaa ulos, yllä olevan kaavion mukaan, mutta sitten on jokaisessa käämin päässä kaksi diodia joista toinen johtaa suoraan akun PLUS napaan ja toinen MIINUS navasta laturille. Diodi taas estää virran kulkemisen väärään suuntaan. Generaattorista ulostuleva jännite onkin tasasuuntauksen jälkeen tasajännitettä, jolla ladataan akkua, ja akku myös osaltaan tasoittaa tuota jännitettä. 

Jännitesäätäjästä.

Laturin sisällä on myös pienemmät diodit joiden plus puolelta menee laturin sisällä johdotus D+ napaan joka on sama kuin pyörivän osan toinen napa, ja se toinen on DF. Tuohon D+ napaan kytketään myös latauksen merkkivalo virtalukolta. Kun nyt käännetään virtalukosta virta päälle niin tuo latauksen merkkivalo syttyy, siitä syystä että, se saa jännitteen virtalukon kautta ja maadoituksen  generaattorin hiilien ja pyörivän osan kautta ja säätäjältä DF navan kautta. Samalla tuo virta magnetoi pyörivän osan, jolloin sen lähtiessä pyörimään jännite nousee heti, ja kun jännite nousee lähtöpuolella, sen jälkeen ei virtaa kulje enää merkkivalon kautta ja se sammuu. Säätäjän 51 napa mittaa koko ajan jännitettä ja säätää generaattorin magnetointivirtaa sen mukaan mikä on akun jännite. 

Ilman tuota merkkivaloa saattaa käydä niin että laturin toiminta ei ala lainkaan, jos ei tuon pyörivän osan jäännösmagnetointi ei riitä käynnistämään latausta, ja koska virtaa ei kulje pyörivän osan läpi. Jos taas jäännösmagnetointi riittää aloittamaan latauksen ei latauksen merkkivaloa edes tarvita. 

Säätäjän toiminnasta sen verran että, jännitteen ollessa alhaalla magnetointivirtaa lisätään ja jännitteen ollessa ylhäällä sitä vähennetään. Kun laturia käytetään ilman akkua, säätäjän toiminta sotkeentuu tuohon vaihtelevaan tasajännitteeseen joka laturista tulee ilman akkua ja säätäjä yrittää pysyä tuon vaihtelun perässä ja säätää magnetointivirtaa, tavallisesti siinä epäonnistuu ja säätäjä antaa täyden magnetointivirran generaattorille jonka seurauksena laturista tulee ulos täysi teho, kun tuota virtaa ei saa tungettua akkuun, niin se nostaa jännitteen huomattavasti yli normaalin akkujännitteen. Laturista riippuen tuo ilman akkua oleva jännite saattaa nousta 12V:n laturilla jopa 28V:n, siitä sitten voi arvailla mitä tapahtuu muille silloin käytössä oleville lampuille ja laitteille jotka on suunniteltu 12V:n käyttöjännitteelle.

Kotisivu  Elektroniikka sivulle    V Laturi alkusivu