Servomoottorista superservo

Kyse on RC lennokin tai RC auton servosta. Servosta heitetään romukoppaan kaikki muut, paitsi ohjaus elektroniikka, joka on moottorin sisällä. Ohjauselektroniikka tarvitsee vahvistimen, jolla voidaan ohjata sen verran suurempia virtoja, että voidaan käyttää varsinaisena moottorina auton tuulilasinpyyhkijän moottoria. Tuulilasinpyyhkijän moottorissa riittää voimaa vääntää lähes mitä tahansa, esimerkiksi puutarhatraktorin ohjausta ja suunnan vaihtoa. Tässä on paikallaan muutama varoituksen sana. 
Sormia ei sitten ole syytä jättää mihinkään ahtaaseen väliin, jännitteiden ollessa kytkettynä moottorille. Jos vaikka sattuisi jostain syystä moottori pyörähtämään. Ellei sitten ole tarkoituksena rakentaa sormileikkuria, jolla sormet poistetaan kädestä.

Sitten varsinaiseen asiaan. Aluksi kytkentäkaavio vahvistimelle, jossa ei pitäisi olla mitään sen ihmeellisempää. Kytkentä on normaali H-silta vahvistin jota ohjataan optoerottimilla. Transistorit kestävät tuollaisen n. 8A virran jonka pitäisi riittää tuulilasipyyhkimen moottorille. Optojen diodit on kytketty rinnakkain vastakkaisiin suuntiin ja varustettu etuvastuksella. Tämä sisääntulokytkentä kytketään suoraan puretun servon moottorin tilalle. Moottori kytketään tehotransistorien välille. Kytkennän käyttöjännite 12-15V. Optojen ohjaus jännite tulee RC vastaanottimen kautta 5V.


Vahvistimen kytkentä.

Mekaniikka
Kytkennästä PDF tiedosto
Piirilevy ja kotelo
Kuvia

Kotisivulle  Elektroniikka sivulle