Hiirestä kaksi pulssianturia. (Hiiren teurastus) 

Vanhasta hiirestä saa kaksi pulssianturia suhteellisen edullisesti. Vaatii hiukan töitä ja viitseliäisyyttä. Kaipa olet säästänyt vanhat hylätyt hiiret, jos niille olisi joskus käyttöä. Nyt on. ;-)

Otetaan yksi aikansa palvellut hiiri. Teurastetaan se ja nyljetään. Nahka joutaa vaikka romukoppaan, samoin häntä. Hännällä saattaa tosin olla joskus myöhemmin jotain käyttöäkin, jos siinä sattuu olemaan 9-napainen liitin toisessa päässä. Voi sen jonnekin vaikka siirtää talteen myöhempää käyttöä varten.
Vanhemmissa hiirissä on sisällä pallo, joka pyörittää akselin päässä olevaa kiekkoa, jossa taas on reikiä. Niistä kiekossa olevista rei'istä taas lasketaan hiiren osoittimelle matka, jonka se siirtyy tietokoneen näytöllä. Kiekot ja niitä lukevat infrapuna lähettimet ja lukijat tarvitaan tässä jutussa, jossa tehdään erittäin edullinen pulssianturi. Pulssianturi tunnistaa myös suunnan, kumpaan suuntaan se pyörii. Suunnan tunnistus tapahtuu kahdesta pulssijonosta, jossa ylös nouseva jännite tulee toisessa jonossa ensin, pyöritettäessä kiekkoa toiseen suuntaan. Toiseen suuntaan pyöritettäessä samasta pulssijonosta nouseva jännite tulee jälkeen. Pulssien tunnistus tapahtuu pulssin nousevasta reunasta.

Toivottavasti kuva kertoo enemmän kuin selitykset.


Kun hiiri on saatu avattua ja tutkitaan hiiren sisustaa, sieltä löytyy piirilevy, jossa on kolot kiekoille joissa on kiinni akseli. Tämä akseli nojaa kiinni hiiren palloon. Pallo pyörii kun hiirtä liikuttaa pöydän pinnalla. Samalla kun pallo pyörii, se pyörittää akseleita ja reikäkiekkoja, hiiren liikkumissuunnasta riippuen. Nyt sitten pitäisi irrottaa kiekot akseleineen ja kiekkojen vieressä olevat IR komponentit. Siten sopivasti, että niitä voi käyttää uudelleen muuhun tarkoitukseen, ja mielellään ehjänä. Kun ne on saatu varovasti irrotettua, voidaan niille suunnitella ihan oma kotelo, johon ne sovitetaan siten että akseli tulee ulos kotelosta. Akseliin välitetään jonkin mitattava matka, tai jokin pyörivä laite, jonka pyörimisestä halutaan saada pulsseja. Tämä anturi ei tosin suuria pyörimisnopeuksia kestä, ja tuskin se edes laskee suurilla nopeuksilla. Nythän olikin tarkoitus vain saada edullinen pulssianturi.


Hiiren liikeanturi, toteutus.

Seuraava sivu 

Kotisivulle  Elektroniikka sivulle