Takaisin PIC16F877 sivulle


Noh niih !!! Ny se o sit teht !! 

Sain viimeinkin tuon edellisen systeemin kasattua yhteen laatikkoon, ja sille vielä jonkin näköisen ohjauslaatikon, jossa on muutama mittari ja valo lähtöjen toteamiseen, sekä muutama kytkin ja potikka sisäänmenoiksi. Tuon ohjauslaatikon liitin tähän systeemiin 25napaisella D-liittimellä, kun sellaisia sattui olemaan. Ohjauslaatikko joskus rakennettiin lähes samaan tarkoitukseen, kun kokeiltiin LabView ohjelmointia PC:llä. On tuosta jo monta vuotta aikaa ja laatikko on ollut siitä asti käyttämättömänä, nyt sille on jotakin käyttöä taas. Hiukan siitäkin täytyi kytkentöjä muuttaa, ja lisäsin siihen myös verkkomuuntajan josta saa koko systeemiin sähköt. Ohjauslaatikko ei itsessään sähköä oikeastaan tarvitse koska kaikki mittarien ja valojen sähköt tulevat tuon toisen laatikon kautta.


Ohjauslaatikko.

 
Ohjauslaatikon kytkentä. Ylhäällä verkkomuuntaja ja tasasuuntaajat. Verkkomuuntaja on muistaakseni jostain vanhasta printteristä kotoisin, siinä sattui olemaan juuri tähän tarkoitukseen sopiva jännitelähtö 10V ja n.1A. Siitä tasasuuntauksen ja suodatuksen jälkeen tulee n.12V. Toiselle käämitykselle en keksinyt muuta käyttöä kuin merkkivalo mittareiden yläpuolelle. Mittarit on kytketty D25 liittimelle samoin kuin muutkin laatikossa olevat osat, potikat LEDit ja kytkimet.

 
Ohjauslaatikko sisältä.

PIC16F877 Ohjelmoitava keskus.


Johdotus D25 liittimelle. Jännitesyötölle on oma liittimensä kuvan yläosassa. Ylempänä relekortti ja sen riviliittimiltä johdotukset D25 liittimelle. Alakulmassa AD muuntimen kortti ja sen johdotukset. Molemmat kortit on kytketty vielä nauhakaapelilla ohjauskortin liittimiin. Nauhakaapeleita ei ole piirretty kuvaan.

LCD näyttöä sovittaessani jouduin tyytymään hieman pienempään näyttöön kuin alunperin oli tarkoitus. Tarkoituksena oli käyttää 2X40 merkin näyttöä, vaikka rakentaessa alunperin näyttö olikin 2X16 merkin näyttö. Tähän tuli loppujenlopuksi sovitettua 2X20 merkin näyttö, onhan siinä muutama merkki enemmän kuin alunperin. Suurempi ei oikein sopinut laatikkoon millään inhimillisellä tavalla, koska tuo suurempi näyttö on sen verran pitkä että se olisi ollut koko laatikon levyinen. Tai olisihan se tietenkin siihen sopinut, mutta silloin jokin muu ominaisuus olisi jäänyt pois. Ohjainpiirilevy esimerkiksi olisi toisessa asennossa jolloin LEDit olisivat myös eri suuntaan kuin nyt. Nytkin nuo ohjainpiirilevyllä olevat painikkeet jäävät käyttämättömiksi kannen alle. Tämä tiesi sitä että ohjelma myös täytyi kirjoittaa osin uudestaan, toimimaan tuolta näppäinmatriisilta. Olisi siihen kanteen voinut porata reiät ja toteuttaa painaminen jonkin puikon kanssa reiästä, mutta eihän noita painikkeita edes voi käyttää silloin kun matriisi on käytössä, joten jätin reiät tekemättä. Ainoastaan RESET painiketta voi painaa jollain puikolla, sitä varten kannessa on pieni reikä. Koska LEDit ovat aivan levyn reunassa, ja samalla kannen reunassa, voi samaa kokoonpanoa käyttää myös jossain lopullisessa sovelluksessa seinälle asennettuna. Silloin jätetään tuo ohjainpiirin kanta pois, ja kannan reiän voi peittää jollain kyltillä, johon tulee kirjoitettavaksi merkkivalojen merkitys.

 

Olihan siinä miettimistä miten nuo kaikki levyt saa sopimaan yhteen laatikkoon, niin että ne olisivat jotenkin järkevässä järjestyksessä. Kaikenlaisia vaihtoehtoja kävi mielessä ja niitä tuli myös soviteltua muutaman malliseen laatikkoon. Tämä toteutus tuntui toistaiseksi parhaalta, jossa ulkoisille johdotuksille tulevat osat ovat laatikon pohjalla, ja näppäimistö, näyttö ja ohjainpiirilevy ovat kiinnitettynä kanteen. Ohjainpiirilevyllä olevat LEDit tulevat kannesta läpi, samoin kun ohjainpiirin kanta. Silloin voi myös kannen ollessa kiinni, irrottaa piirin kannasta ohjelmointia varten.
 Jos tätä ohjaussysteemiä aikoo käyttää johonkin järkevään tarkoitukseen, täytyy sille rakennella vielä oma verkkomuuntaja josta se saa käyttösähkönsä. Siihen kelpaa jokin 12V:n verkkomuuntaja jonka lähtöpuoli tasasuunnataan ja suodatetaan elkolla, se riittää mainiosti. Tai käyttösähkön voi ottaa myös 12V:n akusta. 

Takaisin PIC16F877 sivulle