Takaisin PIC16F877 sivulle

PIC16F877 ohjainkorttiin liitettävä tulokortti analogiatuloille.
Tulokorttiin tehdään 5kpl tuloja joilla voidaan mitata jotain jännitettä. Sekä 4kpl kytkintuloja. Syytä moiseen jakoon on turha kysellä, kunhan nyt satuin tekemään näin. Siihen oli ainoastaan se syynä että PIC16F877 piirissä oli juuri näin jäljellä olevia liitäntäpisteitä. Olisihan sen jaon voinut tehdä muullakin tavalla, mutta näin pääsee ainakin kokeilemaan piirin toimintaa. 

Analogiatulot ovat piirillä jotenkin arkoja ulkoiselle jännitteelle, vai tuntuuko se vain. Kun mitattava jännite tungetaan suoraan piirin sisäänmenoon. Tälle tarttis tehdä jotain. Pistetään siihen OP vahvistin eteen, kytkettynä jänniteseuraajaksi, tulee siitä ainakin yksi suoja ylijännitettä vastaan, ettei sitä tungeta suoraan piirille. Olisi siihen varmaan muitakin tapoja, mutta tehdään tällä kertaa nyt näin. 
Mikä olisi sellainen vahvistin jolla olisi yksipuolinen +5V:n käyttöjännite ja saisi olla vaikka muutama vahvistin samassa piirissä. Niitä tuossa etsin sieltä täältä. Operaatiovahvistimia on muuten ihan älytön määrä eri tyyppejä ja eri valmistajilta mitä merkillisempiä yhdistelmiä. Valitse siitä sitten.... kai se jostain täytyy valita, otetaan vaikka LM358 jossa on yksipuolinen käyttöjännite ja se toimii myös +5V jännitteellä. Yhdessä piirissä on 2 vahvistinta.
OP vahvistimen sisäänmenoon tehdään jännitejako, jolla voidaan säätää sisääntulevaa jännitettä. Miksikö... no sillä saadaan jänniteen mittausalue kohdalleen. Eli voidaan käyttää koko PIC piirin 10bittiä osoittamaan täyttä sisään tulevaa jännitettä. 
Kun tästä tehdään yksinkertainen, ja mahdollisimman vähillä osilla niin, ei käytetä mitään differentiaali vahvistimia. vaan kytketään vahvistimet niin että, kaikilla on sama maapiste. Se on tietenkin puute, mutta olkoon.

Kun käytetään ulkoisia kytkimiä ohjaamaan jotain piirin toimintaa, pitää esim. jokin rajakytkin kytkeä piirille pitkillä johdoilla jotka saattavat olla... hmm.... jotain ..... aika pitkiä.... ja kulkea milloin mistäkin, jännitteisten ja suurivirtaisten johtimien vieressä. Näihin silloin muodostuu häiriöjännitteitä ja -piikkejä jotka saattavat ylittää ohjauspiirin suojauksen sietokyvyn. Tähän on ihan kätevä ratkaisu optoerotin, jossa tulopuolella on LED, jota ohjataan sopivalla virralla n 10-20mA, ja lähtöpuolella transistori joka kytkeytyy LEDin valon vaikutuksesta. Sähköistä yhteyttä ei tulo- ja lähtöpuolen välillä ole. Tässä käytin tuollaisia CNY17 piirejä joita sattui taas löytymään romuista. Tähän käy varmaan mikä tahansa piiri, jolla on samanlainen kantakytkentä. Optoerottimissa on kantakytkentä aika monella tyypillä aivan samanlainen.
Ulkoisilla kytkimillä pitäisi käyttää myös ulkoista jännitelähdettä, ettei sotketa piirin käyttöjännitettä sinne ulkoisiin kytkentöihin. Koska sieltä tulevat häiriöt saattavat sotkea ohjauspiirin toiminnan. Tehdään myös valinta jolla voidaan valita joko ulkoinen tai sisäinen käyttöjännite kytkimille, kunhan muistaa sitten LEDien virran, ettei sitä ylitetä 10-20mA. Tuloissa voisi olla vielä vaikka LED osoittamassa ulkoisen kytkimen tilaa. Kytketään sarjaan virranrajoitusvastuksen kanssa vastus n.1kohm. Jos käyttää suurempaa jännitettä kytkimillä tulee vastusta myös suurentaa ettei ylitetä 20mA:n virtaa.

Kytkennästä tuli hieman monimutkaisempi kuin edellisistä, onhan siinä muutama osakin enemmän.

Piirilevylle taas osia sovittamalla ja siirtelemällä tuli vielä ruuviliittimetkin reunoille, ja säätötrimmerit yhteen reunaan.


Analogiakortin osat ja piirilevy, sekä levy valmiiksi koottuna.


Tässä kokonaisuus joka vielä pitäisi saada toimimaan ohjelman kanssa.

Vaan eipä se toiminut ihan niin kuin piti, vaati pieniä muutoksia jokaiselle levylle.

Korjaukset edelliseen virheeseen.

Takaisin PIC16F877 sivulle