Matkamittari.

Minä kun olen ihan innokas polkupyöräilijä, ajelen pyörällä melkein 100km vuodessa, niin tuli mieleeni, rakennella ihan oikea matkamittari polkupyörään. Kun vielä tuossa taannoin kaivoin taas jotakin romukasaa, ja sieltä sattui löytymään LCD-näyttömoduli. Tuollainen jossa oli 40merkkiä 2:lla rivillä. Silloin heti mietiskelin että mitähän tuostakin saisi aikaiseksi. Eihän siitä silloin heti mitään tullut rakenneltua, kunhan kokeilin että se toimii, ja siinä sitä ihmetellessä meni muutama viikko tai kuukausi. Tuli siihen rakenneltua piirilevykin, jossa oli ohjain piirinä PIC16F84. Sitä ennen tuli kokeiltua modulin toimintaa PC:n printteriportissa, siinähän se toimi ihan mukavasti. Näytti tekstiä kun näppäimistöltä vain kirjoitteli. Mutta ei sille sen järkevämpää käyttöä silloin ilmennyt. 

PIC piirillekin tuli kirjoiteltua muutama ohjelma kokeilua varten. Piirilevyllä olevilla painikkeilla sai ohjelman haarautumaan haluttuun paikkaan ja tottelemaan käyttäjän sormia. LCD näyttökin pysyi mukana ohjelman kiemuroissa.  Oma lukunsa oli tehdä ohjelmat jotka suorittavat normaaleja laskutoimituksia riittävällä numeromäärällä. Kun vielä sai kaiken sovitettua PICin 1k:n muistiin siinä jo oli miettimistä ihan riittävästi.

Matkamittarin toiminnasta muutama sana. 
Tarkoitus on mitata kokonaismatka ja muutama välimatka tuollaisella, hmm... riittävällä tarkkuudella. Esimerkiksi riittävä tarkkuus olisi näytöllä esitettynä 1m. Kokonaismatkaksi sitten riittää varmaan innokkaammallekin pyöräilijälle 99999,999 km. Olisihan siitä tarkemmankin vielä saanut mutta tämä varmaan riittää. Kuitenkin laitteen sisäiset laskijat laskevat 1cm tarkkuudella. Koska mittarin ominaisuuksiin kuuluu myös mahdollisuus vaihtaa pyörän halkaisijaa. Halkaisija muutetaan laitteelle panelin painikkeilla jolloin minimi on 10cm ja maksimi 1m, mikä tahansa mitta tältä väliltä voidaan valita 1cm:n tarkkuudella. Annetusta halkaisijasta mittari laskee pyörän kehän. Pyörän kehä lisätään aina kerran kierroksella kokonaismatka laskijaan ja välimatkalaskijoihin. Sekä tulos esitetään LCD näytöllä, kuitenkin vain 1m:n tarkkuudella vaikka laskijat laskevatkin matkan 1cm:n tarkkuudella. Tarkkuudesta voidaan sitten olla myös eri mieltä, onko tarkkuus sitten pyörän kehän pituus vai jokin muu, siitä voisi filosofoida vaikka kuinka paljon. Laskenta tarkkuus on kuitenkin 1cm, mutta näytön tarkkuus on pyörän kehän pituus.
Laitteen sisällä laskennat tapahtuvat HEX lukuina ja ne muutetaan desimaaliluvuiksi vasta siinä vaiheessa kun niitä esitetään näytöllä.

Joitain ominaisuuksia siihen vielä voisi ajan myötä lisäillä, kunhan keksii miten ne saa sovitettua siihen 1 k:n muistiin. Ohjelmakoodissa on osassa käytetty joitakin lähes valmiita osia, joita on muokattu tarpeen mukaan.

Kytkentä
  Piirilevy 
Osasijoittelu 
Ohjelmakoodi 
Kuvia kokoonpanosta
Kuvia valmiista laitteesta 1
Kuvia valmiista laitteesta 2

Kotisivulle   Elektroniikka sivulle