LCD-modulit

LCD modulissa käytetyn HD44780 kontrollerin merkkitaulukko.

Taulukon ensimmäinen rivi on RAM muistia jonne voidaan ohjelmoida erikoismerkkejä joita ei taulukosta löydy. Merkit säilyvät muistissa siihen asti kunnes modulilta katkaistaan syöttöjännite. Merkkien koko 5x7 pistettä, joita saadaan sopimaan RAM alueelle 8 kpl.
Merkkien kirjoitus RAM muistiin tapahtuu niin että ensin annetaan käsky jolla määritellään minne kirjoitettava data sijoitetaan. 
DB6 bitillä määritellään että ollaan kirjoittamassa merkkimuistiin (CG RAM), DB5, 4 ja 3 määrittävät merkin osoitteen merkkimuistissa, ja DB2, 1 ja 0 määrittävät merkin pikselirivin jota ollaan kirjoittamassa. Asetukset tulevat voimaan kun E singnaalia käytetään ykkösenä, eli sen jälkeen on muisti valmiina odottamassa seuraavaksi syötettävää dataa.

Datan kirjoitus merkkimuistiin. DB4, 3, 2, 1 ja0 sisältävät yhden pikselirivin, merkin kahdeksasta pikselirivistä. Näkyviin tuleva pikseli merkitään ykkösellä. Alla oleva kirjoitettava data hex muodossa "09h".

Edellisiä sekvenssejä täytyy ohjelmoida 7 kpl perättäin saadakseen aikaiseksi yhden erikoismerkin merkkimuistiin. Jos haluaa käyttää myös kahdeksannen rivin sekin on mahdollista edellä kuvatulla tavalla. Kursoria käytettäessä ei tämä kahdeksas rivi näy, kursorin ollessa merkin kohdalla.

Merkkimuistiin voidaan muodostaa 8 erilaista, 5x7 pikselin merkkiä. Kaikki merkit ovat myös esitettävissä normaali käskyillä modulin näytöllä.

 

Aloitussivulle
Kytkentäpisteet
Modulin käskyt
Modulin käynnistys
Kotisivu  Elektroniikka sivulle