Näyttävä asetelma Festivo kynttilänjaloista ja muutamasta LEDistä. 

Sain tuossa taannoin käsiini muutaman iittalan Festivo kynttilänjalan ja tuli mieleeni että niitä voisi kokeilla valaista alapuolelta vaikka LEDillä. Kun tuota ideaa kokeilin sinisellä LEDillä, niin päivällä ei se oikein näyttänyt miltään, mutta sitten kun ilta hämärsi, niin johan koko kynttilänjalka muutti ulkonäköään. Hämärässä sininen valo taittui kauniisti tuon kynttilänjalan rosoisesta lasipinnasta. Valon tullessa kynttilänjalkaan alhaalta ylöspäin myös valonlähde on piilossa levyn sisässä. Näyttäisi kuin koko kynttilänjalka hohtaisi sinistä valoa. Tuohon rakentelin vain jostain lastulevyn palasta alustan johon tein LEDeille reiät sopiviin paikkoihin. Koska tuo LED on virralla toimiva komponentti, niin täytyi ensin jostain löytää sopiva virtalähde niille. Sellainenkin löytyi, ihan juuri tähän tarkoitukseen sopiva vanha pistorasiaan työnnettävä tasavirta lähde, ulostuleva jännite n.9VDC ja virtaakin 150mA. 

Koska LEDejä tuohon tuli 8kpl niin ei oikein tuo virtalähteestä tuleva virta tahtonut riittää, jos käyttää normaalia LEDin käyttövirtaa 20mA, joten käytetään tuossa LEDeissä etuvastusta joka antaa virraksi n.15mA. Tuota virran laskua ei normaalisti silmällä huomaa LEDin valotehossa.
Tästä saadaan sitten jo laskettua vastuksen koko eli virtalähteen jännite vähennettynä LEDin jännitehäviöllä ja jaettuna LEDin virralla.
Numeroina (9 V-3,2 V) / 0,015 A = 386,7 ohm.
Valitaan lähin vakioarvo 390 ohm.  330 ohm vastuksella virta olisi 17,6 mA ja 470 ohm vastuksella 12,3 mA.


Sitten ei muuta kuin pientä kokoonpanoa ja tinausta. Ensiksi jos reiät levyssä on sopivan kokoiset niin ei tarvita muuta kuin työntää LED reikään ja juottaa toiseen jalkaan vastuksen kiinni ja vastuksen toiseen päähän toisen johtimen. Toinen johdin juotetaan suoraan LEDin jalkaan. Kun kaikki johdot on juotettu, niin sitten selvitellään miten päin ne kytketään tuohon virtalähteeseen. Se selviää parhaiten kokeilemalla, toinen toiseen napaan ja toinen toiseen napaan, jollei valo syty niin käännetään johtojen järjestystä ja ellei vieläkään syty niin selvitetään mikä meni pieleen.

 Kun kaikki on kytketty niin ladotaan kynttilänjalat levyn päälle ja asetellaan ne LEDien kohdalle ja siinä se on tosi näyttävä valopilkku vaikka ikkunalla. Sisältä se vielä heijastaa ikkunasta nuo siniset kynttilänjalat ja näyttää kuin niitä olisi paljon enemmän kuin niitä onkaan.

 

Festivot päivällä ja valossa, pikkasen hohtaa sinistä.

Festivot illalla hämärässä, loistaa oikein näyttävästi. ja ikkunasta heijastaa kuin niitä olisi tuplasti.

Salamavalolla otettu kuva.

Ilman salamaa hämärässä.

 

  Takaisin kauppaan.
  Takaisin elektroniikka sivulle